Na dosah ruky na chytrých telefonech

  • středa, 28 říjen 2020 17:30

Velice zajímavý článek, který napsal Sneed B. Collard o využití moderní technologií vyšel v posledním Birdwatchingu, vždyť kdo dnes nemá chytrý telefon a data jsou automaticky přiložena k tarifu.
Sneed B. Collard III je autorem více než 85 knih pro mladé, stejně jako Warblers and Woodpeckers: A Father-Son Big Year ofBirding (2018). Za své dílo obdržel cenu the Washington Post-Children's Book Guild od komise Nonfiction Award. V našem letošním vydání květen/červen Collard psal o nočních voláních ptáků. Žije v Missoula, ve státě Montana.

Když jsem byl požádán, abych napsal přehled (shrnutí) o současných nejlepších aplikacích pro smartphony určené pro pozorovatele, neměl jsem tušení, do čeho jdu. Jistě, používal jsem eBird a iBird Pro a slyšel o dalších aplikacích, ale to mě nepřipravilo na široký rozsah dostupných mobilních nástrojů pro pozorovatele - nebo na neobyčejný potenciál každého z nich. Rychle jsem zjistil, že je to svět s velikou konkurencí. Několik hlavních aplikací, které byly populární ještě před pár lety, skončilo v elektronické popelnici historie.
Talentovaní programátoři zároveň vytvořili desítky nových nástrojů pro pozorování, které uspokojí téměř všechna myslitelná a zajímavá místa a je jedno jestli půjde o pozorování v Central Park nebo ve státě Washington nebo o podrobnostech a identifikaci okroužkovaných ptáků a zjišťování druhů ptáků. I když se omezím na hlavní a nejužitečnější aplikace zaměřené konkrétně na pozorovatele, bylo by nepraktické všechny pokrýt jedním souhrnem. Proto jsem se rozhodl rozdělit práci do dvou částí: Budoucí recenze se zaměří na aplikace, které pomáhají hlavně pozorovatelům naučit se rozpoznat ptačí vábení a identifikaci ptáků podle zvuku, zatímco tato recenze se bude zabývat tím, co je pro pozorovatele nejdůležitější – terénním průvodcem a seznamem aplikací. Hurá na ptáky!

ebird clanekZÁKLADY POZOROVÁNÍ: : EBIRD & MERLIN BIRD ID
Je těžké přehánět, pokud se bavíme o význam a užitku dvou bezplatných aplikací pro pozorovatele, které vytvořil Cornell Lab of Ornithology. Já a můj syn jsme poprvé objevili eBird, když jsme v roce 2016 dělali Big Year. Od té doby si neumím představit, že bych ji při pozorování ptáků nepoužil. Hlavní účel aplikace eBird je jednoduchý: Umožňuje vám rychle a snadno zaznamenat pozorované ptáky. Stisknete tlačítko „Spustit kontrolní seznam“ a z mapy vyberete vaši polohu, GPS souřadnice a doporučený seznam hotspotů nebo seznam osobních lokalit. Můžete svůj výlet sledovat buď v reálném čase, nebo připojit časovou značku a trvání pozorování ptáků po návratu. Jedna věc, kterou se eBird odlišuje od většiny ostatních aplikací je, že všechny vaše záznamy jsou zařazeny do rozsáhlé databáze, kterou vědci používají k získávání informací, sledování a ochraně ptáků po celém světě. Tím se snadno každý pozorovatel dostane do společnosti vědců. Zatímco aplikace eBird vám umožňuje prohlížet a upravovat vaše vyplněné kontrolní seznamy, prozkoumávat hotspoty a přezkoumávat vaše statistiky ptáků, vývojáři aplikace se snaží o to, aby to bylo co nejjednodušší. Chcete-li do vašich kontrolních seznamů přidat fotografie, nahrávky ptačích volání, atd., nebo podrobněji prozkoumat druhy, lokality a jiné pozorovatele, pak se v pohodlí vašeho domova přihlaste k výkonnější verzi aplikace eBird pomocí prohlížeče. Ale možná se ptáte „A co pomoc s identifikací ptáků v terénu? Umí to eBird?“
Neumí to přímo, ale Cornell Lab vám to umožní přes sesterskou aplikaci eBird, kterou je Merlin BirdID a když klepnete na druh v eBird, tlačítko vám dává možnost prohlédnout si toho ptáka v Merlin. Stejně jako další oblíbené aplikace terénních průvodců, Merlin poskytuje skvělé nástroje pro identifikaci ptáků, které neznáte. Jednou z možností, jak toho docílit, je vyplnit atributy z výběru
variant pro velikost, barvu, aktivitu. Je udivující, jak často Merlin umísťuje správného ptáka na první místo v seznamu, ale také poskytuje několik dalších možností, z nich jedna je téměř vždy správná. Elegance, přesnost a snadné použití učinily z této aplikace můj oblíbený nástroj pro identifikaci ptáků ze všech aplikací, které jsem testoval. Byl jsem skeptičtější k Merlin funkci Photo identifikace, ve které pořídíte nebo vyberete fotku a požádáte aplikaci o‘ identifikaci ptáka. První fotka, kterou jsem zkoušel, byl vzácný racek sněžný, který vyvolal šílenství pozorovatelů v minulou zimu v Montaně. Merlin nabízel tři možnosti: racek bouřní, racek tříprstý a racek polární. „OK“, pomyslel jsem si, „možná to nebylo fér“ a tak jsem otestoval fotografie vysoké kvality lesňáčka rezavokorunkatého, datla rudošíjního a potápky žlutorohé a mobilem jsem vyfotografoval hýla rudokorunkatého v našem krmítku. Merlin na první pokus určil všechny čtyři ptáky. Není divu, že má větší problémy s ptáky, kteří jsou špatně osvětlení nebo jsou daleko, ale nabyl jsem přesvědčení, že je to vynikající nástroj pro začínající a středně pokročilé pozorovatele. Kromě pomoci s identifikací Merlin poskytuje fyzický popis každého druhu, prostředí, stav ochrany, zvukové záznamy a mapu výskytu. Merlin má nejlepší zvukovou knihovnu ze všech aplikací, které jsem testoval, ale i ostatní informace jsou docela základní, otevírají dveře k dalším užitečným aplikacím níže.

audubon aplikaceOŽIVENÍ SVÉHO JMENOVCE: Aplikace AUDUBON BIRD GUIDE
Se jménem, jako je Audubon, byste očekávali dobrou aplikacia uctívaná americká organizace na pozorování ptáků ji dodává zdarma. Stejně jako několik jiných kombinuje tato aplikace funkce eBird a Merlin a slouží jako nástroj jak pro seznam/identifikaci, tak jako terénní průvodce. Její nástroj pro identifikaci ptáka vás provede kategoriemi s více možnostmi výběru, kterými zúžíte možnost identifikace neznámého ptáka a stejně jako u většiny jiných aplikací funguje tento nástroj u některých ptáků lépe než u jiných. Nejsilnější stránkou této aplikace je její terénní průvodce, který poskytuje rozsáhlé informace o každém druhu včetně migrace, stavu ochrany, chování při krmení, hnízdění a další. Shledal jsem, že obzvláště jsou užitečné záznamy o počtech ptáků a množství fotografií. Podobně jako BirdEye (viz níže) vám Audubon umožňuje vyhledat nedávná pozorování, jak podle hospotů, tak i podle druhů. Audubon vám také umožňuje zaznamenat vaše pozorování ptáků, což vyvolává otázku: Proč by někdo používal něco jiného než eBird k zaznamenávání svých pozorování, když se eBird stal zlatým standardem? Připomíná to sedmdesátá léta, kdy lidé stále kupovali videa Betamaxu, i když formát VHS válcoval konkurenci. A i když aplikace Audubon stahuje informace o aktuálních pozorováních z eBird, tak neposílá vaše pozorování zpět do eBird. Byla by to žádoucí - možná zásadní - budoucí funkce pro tuto a další aplikace, které vám umožní zaznamenávat vaše pozorování.

bibleBIBLE V APLIKACI: SIBLEY BIRDS
Stejně jako mnoho pozorovatelů považuji Sibleyho Průvodce ptáky (2.vydání) za svoji ptačí bibli doma i v terénu a vzhledem k její vysoké kvalitě jsem si položil otázku: „Může se verze aplikace přiblížit k tomu, aby byla stejně užitečná?“ Může. Jak se dalo čekat, aplikace průvodce terénem, je jeho nejlepší vlastnost, navíc získává další body za svou eleganci a snadné používání. Zvláště se mi líbil
malý symbol spojující šipky, který vám umožní ihned zkontrolovat podobné druhy. U každého zaznamenaného druhu je uveden podrobný popis, mapa výskytu, nahrávky zpěvu a samozřejmě skvělé originální ilustrace – něco, čím se žádná jiná aplikace nemůže pochlubit. Nástroj aplikace identifikace ptáka mě trochu zaskočila, ale zjistil jsem, že je na stejné úrovni jako většina ostatních aplikací, a že u některých druhů funguje lépe než u jiných. Podobně jako aplikace Audubon Bird Guide Vám Sibley umožňuje zaznamenat vaše vlastní pozorování, ale protože také není spojena s eBird, opět vyvstává otázka: Proč aplikaci používat? Odpovědí může být, že aplikace vám umožní zadat větší množství podrobných informací o každém pozorování, což je užitečné pro vědce, průvodce a další, zvláště pokročilé pozorovatele. Mám naléhavou prosbu k Sibleyho týmu a všem ostatním vývojářům aplikací: Prosím, vložte na každou stránku tlačítko Home!

birdseeNAJDI TOHO PTÁKA: BIRDSEYE
Aplikace Birdseye, která je popsána jako vyhledávač ptáků, přichází s řadou užitečných funkcí pro pozorovatele při pozorování. Upozornění na vzácné ptáky od American Birding Association, aktuální pozorování a seznamy hotspotů s veškerou pomocí při kalkulaci možných druhů ptáků včetně informace, kde je najít. Aplikace dokonce umožnuje přímou navigaci na vámi zvolené místo. Jedna funkce, kterou mám obzvlášť rád je, že Birdseye automaticky tvoří měsíční sloupcové grafy, které ukazují, kdy je možno ptáka očekávat v určité lokalitě. Aplikace také přichází s lákavým nástrojem pro identifikaci ptáků, který je minimalistický, ale přesný a snadněji použitelný než většina podobných nástrojů. Stejně jako Merlin, Birdseye obsahuje v jednom odstavci popis každého druhu, mnoho z nich napsal Kenn Kaufman, spolu s fotografiemi a zvukovými nahrávkami. Aplikace funguje na základě předplatného, je účtován měsíční poplatek, který se liší podle používaného balíčku. Za pevnou cenu si můžete také stáhnout terénního a zvukového průvodce ptáků z různých částí světa. Trochu nepříjemnou vlastností je, že se zdá, že aplikace neustále aktualizuje data. Stejně jako ostatní aplikace by mohla na každé stránce používat tlačítko Home. I přes tyto drobné nedostatky se mi aplikace líbí. Je užitečná při hledání ptáků způsoby, které jiné aplikace nemají.

ibird proHLEDÁNÍ DOMINANTNÍ APLIKACE: IBIRD PRO
Už od prvního seznámení se s aplikací je jasné, že si klade za cíl být tou nejlepší terénní aplikací, kterou se pozorovatelé rozhodnou používat a iBird se nestydí to říct. Ve své podstatě je iBird Pro rozsáhlým a působivým terénním průvodcem a identifikačním nástrojem. Identifikační nástroj obsahuje asi tři desítky různých atributů pro zúžení možností, což je užitečné i pro nejpokročilejší pozorovatele. Ale moje oblíbená část aplikace je terénní průvodce. Každý uvedený pták je krásně ilustrován a ilustraci lze snadno překrýt znaky ptáka z terénu. Pomocí dalších tlačítek máte přístup ke zvukům, fotografiím, k variantám podobných druhů, podrobnějším identifikačním poznámkám, ekologii, chování, zajímavým faktům, atd. Se synem často používáme tyto funkce, když jsme v terénu. I když hodně používáme iBird Pro, musím se přiznat, že v něčem mě trochu štve. Vyhledávací nástroj mě přivádí k šílenství, protože při vyhledávání ptáka musíte určit, zda ho vyhledáváte podle vědeckého názvu, běžného názvu nebo kódu na kroužku – některé jiné aplikace toto rozeznávají automaticky (i když většina z aplikací nemá v databázi možnost využití vědeckého názvu.) Uživatelské rozhraní také působí stísněným dojme, protože nástroj na rozeznávání ptáků má tolik funkcí, že pro některé lidi může působit matoucím dojmem. Musíte si připlatit za funkci identifikace fotografie a za nástroj, který vám pomůže určit ptáky ve vaší oblasti – tedy za něco, co některé jiné aplikace obsahují zdarma. IBird nabízí zmenšenou bezplatnou verzi aplikace, která se jmenuje iBird Lite, tak se můžete podívat, zda se vám bude líbit.

raptor aplikaceAPLIKACE APP OF PREY: RAPTOR ID 
Projekt HawkWatch mezinárodního institutu ornitologie Cornell Lab Raptor ID sdružuje pozorovatele se zvláštním zájmem o denní dravce. Díky svému elegantním i designu a také přístupnému razítku domů (mrk, mrk) nám tahle aplikace zdarma umožní naučit se snadno rozeznat 34 severoamerických dravců a to včetně jejich vzhledu, volání a chování. Dokonce bych si dovolil říci, že se jedná spíše o vyučovací pomůcku než pomůcku do terénu, a proto je perfektní pro začínající pozorovatele dravců. Pokud se vývojáři někdy rozhodnou pro vylepšení aplikace, navrhnu jim, aby přidali funkci Porovnání podobných druhů jednoho bedle druhého. Díky tomu se mi možná konečně podaří rozeznat, jestli nade mnou letí jestřáb Cooperův nebo krahujec americký.

lesnacci aplikaceCO TO SAKRA BYLO? PRŮVODCE LESŇÁČKŮ - The Warbler Guide
Vzpomínáte si na film Madagaskar, jak zebra Margy zve svého vzdáleného kamaráda lva Alexe na zábavnou stranu ostrova? Dobrá. Aplikace The Warbler Guide rozhodně sídlí na zábavné stránce aplikace Bird Island. Tato nádherná aplikace vám umožní podívat se na lesňáčky ze všech možných úhlů. Pro zajímavost máte možnost zvolit si prohlížení lesňáčků šesti různými pohledy – jedním z nich je, že si lesňáčky můžete prohlédnou, jako kdybyste stáli pod nimi. Ale to je jen začátek. Pomocí elegantních grafických rozhraní a úžasných ilustrací vám The Warbler Guide umožňuje zúžit, kterého z nich můžete vidět podle lokality a sezony. Seskupuje je podle toho, jak volají - se třemi různými proměnnými. A co je nejdůležitější, obsahuje skvělou zvukovou knihovnu a volání (vábení), které vám pomohou vybrat, co možná slyšíte. Aplikace ukazuje, že někdy méně je více a v okamžiku, kdy ji otevřete, zapomenete na cenu $ 12,99, kterou jste za ni zaplatili.

SLOŽITOST VOLBY
Doufám, že výše uvedené popisy vás nasměrují k aplikacím, které budou nejlépe vyhovovat vašemu osobnímu stylu a cíli, kterého chcete dosáhnout v pozorování ptáků. Ale při testování jsem zjistil, že žádná z nich nesedí všem. Pokud chcete hlavně terénního průvodce, tak skvělou vaší volbou by měla být aplikace Merlin, Audubon, Sibley, nebo iBird Pro. Začátečníci by možná měli zvolit aplikace Merlin nebo Audubon, pokročilejší pozorovatelé by se mohli rozhodnout pro aplikace Sibley nebo iBird Pro. Jestli jste fandou dravců nebo lesňáčků, pak by pro vás mohla být aplikace Raptor ID nebo The Warbler Guide.
Jestliže horlivě udržujete seznam ptáků nebo se chcete ujistit, že máte svá pozorování pečlivě zdokumentovaná, je pro vás nutností aplikace eBird a možná budete chtít přidat aplikaci BirdsEye, které vám pomůžou vystopovat cílené druhy. Musím také přidat osobní poznámku, že všechny aplikace na mě udělaly dojem a pokud máte obavy z jejich ceny, tak prosím, nemusíte. Míra využití, které získáte z kteréhokoliv z těchto nástrojů, téměř okamžitě ospravedlní extrémně skromné – často neexistující – náklady, které si vývojáři účtují za své obrovské znalosti, úsilí a kreativitu. Stačí si jen vybrat, podívat se, která se vám bude nejvíc líbit a připravit se na bohatší a zábavnější prožitek při pozorování ptáků.

nadosah obr. 1
VE DVOU SE TO TÁHNE LÍP: Když používáte k identifikaci ptáka aplikaci Merlin, zeptá se vás, zda chcete nahlásit ptáka do aplikace eBird, jak je zde znázorněno.

na doash 2KTERÝM SMĚREM SE VYDAT: Záložka Explore v aplikaci Audubon vás zavede na obrazovku s mapou a seznamem blízkých hotspotů ptáků.

zdroj: Birdwatching USA November/December 2020

Naposledy změněno pondělí, 22 březen 2021 16:20

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte




Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

birdfoto birdwatching.cz legendy rockpalace birdwatching.cz holik birdwatching supra b irdwatching soucek birdwatching
birdwatcher biřrdwatching2018 hasilova birdwatching 2018
hok birdwatching jarda vanek logo birdtelemetry birdwatching 2018 vebr foto birdwatching
    ak havlena birdwatching 2018      

TOP seznamy - celkem registrováno 95 uživatelů

ČR Life List WP Life List ČR Year List 2024 WP Year List 2024 Poslední přírůstky
305 Jaroslav Vaněk 381 Zdeněk Souček 101 Renata Hasilová 114 Renata Hasilová 14.04.2024 Kukačka obecná Renata Hasilová
297 Birdwatching.cz 369 Vláďa Teplý 96 Vratislav Ježek 96 Vratislav Ježek 14.04.2024 Zvonohlík zahradní Renata Hasilová
296 Zdeněk Souček 345 Jaroslav Vaněk 77 Birdwatching.cz 87 Miroslav Horák 14.04.2024 Bekasina otavní Renata Hasilová
288 Jirka Rohlena 333 Birdwatching.cz 69 Miroslav Horák 77 Birdwatching.cz 14.04.2024 Rákosník proužkovaný Renata Hasilová
273 Vláďa Teplý 316 Jirka Rohlena 29 Zdeněk Švajda 29 Zdeněk Švajda 14.04.2024 Cvrčilka zelená Renata Hasilová
273 Pavel Mezulián 304 Jan Veber 14.04.2024 Slavík obecný Renata Hasilová
272 Michal Staněk 302 Michal Staněk 14.04.2024 Bělořit šedý Miroslav Horák
257 Renata Hasilová 290 Renata Hasilová 13.04.2024 Budníček větší Vratislav Ježek
247 Blancherose 273 Pavel Mezulián 13.04.2024 Pěnice černohlavá Vratislav Ježek
235 Patrik 270 Martin Horyna 13.04.2024 Rehek zahradní Vratislav Ježek
227 Vratislav Ježek 264 Ondřej Beneš 13.04.2024 Strakapoud prostřední Vratislav Ježek
219 Vladimír Toman 248 Blancherose 13.04.2024 Zvonohlík zahradní Vratislav Ježek
217 Martin Horyna 240 Vratislav Ježek 12.04.2024 Pěnice černohlavá Miroslav Horák
206 Ondřej Beneš 235 Patrik 12.04.2024 Bramborníček černohlavý Miroslav Horák
205 Michal Hlaváč 230 Markéta Večeřová 12.04.2024 Linduška lesní Miroslav Horák
202 Markéta Večeřová 219 Vladimír Toman 09.04.2024 Pěnice pokřovní Vratislav Ježek
200 Ilona Jurečková 206 Michal Hlaváč 09.04.2024 Pěnice černohlavá Renata Hasilová
188 Miroslav Horák 200 Ilona Jurečková 07.04.2024 Ťuhýk obecný Renata Hasilová
149 Jaromír Žebrák 189 Jiří Šantavý 07.04.2024 Kvakoš noční Renata Hasilová
145 Jiří Šantavý 189 Miroslav Horák 07.04.2024 Krutihlav obecný Renata Hasilová
140 Lukáš Novotný 149 Jaromír Žebrák 07.04.2024 Dudek chocholatý Renata Hasilová
115 Josef Trojan 148 Martin Sochor 07.04.2024 Jeřáb popelavý Renata Hasilová
107 David Kuba 140 Lukáš Novotný 07.04.2024 Moták pochop Renata Hasilová
90 Radomír Zdarsa 120 Josef Trojan 07.04.2024 Strnad luční Vratislav Ježek
48 Lenka Marianna 108 David Kuba 07.04.2024 Moták pochop Vratislav Ježek
37 Jirka Sochor 90 Radomír Zdarsa 03.04.2024 Strnad luční Miroslav Horák
35 Iveta Doleželová 49 Lenka Marianna 03.04.2024 Brkoslav severní Vratislav Ježek
16 Tereza Froňková 37 Jirka Sochor 01.04.2024 Vlaštovka obecná Vratislav Ježek
11 Lenka Hodačová 35 Iveta Doleželová 01.04.2024 Čáp bílý Vratislav Ježek
1 Martin Vašíček 16 Tereza Froňková 01.04.2024 Ústřičník velký Renata Hasilová