O významné hnízdiště ptáků v Tovačově se postará nový vlastník

  • pátek, 26 červen 2020 11:27

Tovačov (prerovsky.denik.cz) - Sedm pozemků v katastrálním území Tovačova převedl bezúplatně Agentuře ochrany přírody a krajiny Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v Přerově. Změna vlastníka zajistí mimo jiné i dohled nad významným hnízdištěm ptáků - pozemky se totiž nacházejí v centru Národní přírodní rezervace Zástudánčí a v Evropsky významné lokalitě Moravy Chropyňský luh.

„Předmětem ochrany národní přírodní rezervace je zachovalý lužní les u neregulovaného toku Moravy a bohaté ptačí hnízdiště. Hodnota pozemků činí 376 830 korun a jejich výměra je 37 686 metrů čtverečních. Převodem je zajištěna řádná a odborná péče o národní přírodní rezervaci a zachování přirozeného ekosystému v lokalitě,“ vysvětlil Andrej Bančanský z oddělení komunikace Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Sedm pozemků na kterých se nachází koryto neregulovaného toku řeky Moravy, připadlo státu po druhé světové válce v rámci konfiskací. „Poslední institucí, která s pozemky podle katastru nemovitostí hospodařila, byl Místní národní výbor Lobodice,“ shrnul.

Vodní pozemky jsou součástí Národní přírodní rezervace Zástudánčí, o niž pečuje Správa CHKO Litovelské Pomoraví.

„Díky předání pozemků Agentuře ochrany přírody a krajiny bude moci pokračovat v revitalizaci říčních systému, zajišťování ekologicky optimálních průtoků v tocích, výsadbě remízků a břehových porostů,“ upřesnil.

Fakt, že se o lužní les s významným hnízdištěm ptáků budou starat odborníci, potěšil především ornitology.

„V Zástudánčí bývalo velké hnízdiště volavek, ale občas se tu objevuje i orel mořský. Vždy je dobré, když se o tak vzácné území starají ti, kteří vědí jak s ním zacházet,“ řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku v Přerově Jiří Šafránek.

V lokalitě byl zaznamenán i výskyt břehule říční, žijí zde bobři a vydry. Podle ředitele regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny v Olomouci Michala Servuse došlo i k převodu pozemků v Národní přírodní rezervaci Žebračka v Přerově.
Zdroj: USVM

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte