Western Palearctic: Listopad 2019

  • čtvrtek, 09 leden 2020 19:55

OČI JAKO JESTŘÁB:
Sovice krahujová se už dostala až do jižní Skandinávie a na neštěstí po ní šel také alžírský lovec, který se snažil o rekord v neobvyklých druzích v regionu. Shrnuje akci Josh Jones
Vzrušující novinky z Alžírska se týkaly objevu perepela malého (také známý jako Andaluský běžec) v provincii Khenchela. Bohužel byl jeden ze dvou jedinců nelezen mrtvý, ale jedná se o první pozorování v krajině od 80. let, a je to první pozorování ve vnitrozemí Alžírska. Tyhle novinky by potenciálně mohly mít obrovský dopad na status ostatních ptáků ve WP.
Senzační objev v posledním dni v měsíci byla italská pěvuška černohrdlá, která byla vyfocena v Chiavari. Další italské novinky zahrnovaly samičku rehka severoafrického a 4 lindušky zelené na Linose 4.
První volavka proměnlivá v Řecku byla úžasným objevem na ostrově Kladissos na Krétě 15.
Ve Švédsku strnad olivový strávil několik dní v Nabbelundu na Ölandu od 8., zatímco sýkora azurová byla nedaleko finské hranice v Kuttainenu. Hrdlička východní byla v Kristinehamnu a konipasi luční byli v Haverdalu a Ystadu.
První dánská taiga flycatcher byla v Gentofte 10., zatímco další konipas luční byl v Hå v Norsku 5. Ve vzdáleném severovýchodním Německu turpan americký plaval na vodách severně od pobřeží moře Schleimünde. Aspoň 7 sovic krahujových se dostalo do Dánska. Není pochyb o tom, že tento druh prožívá dobrou zimu.
Třetí drozd černohrdlý na Islandu se objevil v Stoovarfjordur 26. a překvapivě to bylo v té samé zahradě, jako předešlé dva záznamy o pozorování tohoto druhu. Další hlášení zahrnovaly kvakoše nočního v Reykjaviku 25., husu bělostnou ve společnosti dvou křivek bělokřídlých na Sellfossu a jak už bývá zvykem, také melanitta deglandi v Keflaviku.
Drozd rezavý severosibiřský se ukázal v dobře známém Heist-aan-Zee 9. s místním kormoránem malým, který se zdržoval v okolí Bruselu. Pelikán bílý byl viděn v Německu a Dánsku a také severovýchodně směrem na sever na hranicích Holandska asi v půlce měsíce, zatímco chocholouš obecný předvedl skvělou show v centru Apeldoornu od 5., což je pro tuto krajinu opravdová vzácnost, protože místní populace vyhynula.
Francouzká pozorování zahrnovala samečka strnada bělohlavého v Manigodu od 19. – 21. a keptušku stepní na vojenské letecké základně v Payerne 5. Švýcarský budníček altajský se ukázal v Zurichu již podruhé a to od 17. – 20.
Ve Španělsku byly tři pozorování tereje žlutonohého v Galicii, čtvrté pozorování z Andaluzie a páté z Malorky. Zpátky v Galicii byla také pozorován druhý španělský ťuhýk hnědý, a to v Mesón do Vento 11. Byl jako jediný identifikovaný 30., protože byl stále přítomný. Kulík zrzoocasý byl v Cabo de Peñas od 17., což bylo sedmé pozorování v národní historii. Podařilo se vyfotografovat samečka rehka severoafrického v Málaga 24.
Husa sněžní byla s husami velkými ve Vila Franca de Xira v Portugalsku, a dříve byla pozorována ve Francii v Pointe de l'Aiguillon, Pays de la Loire a v Charente-Maritime, Nouvelle-Aquitaine.
Novinky z Azorských ostrovů zahrnovaly kulíka zrzoocasého na Feteira, Faial 15., lindušku proměnlivou na Pico 30., a pozdě příchozího zelenáčka červenookého na Serreta, Terceira 30., a aspoň dvě potápky šedé, které se stále zdržovaly na São Miguel.
Všechny zajímavé druhy z Kanárských ostrovů zůstaly na radaru – Bukáček zakrslý zůstal na Fuerteventura a vrána černobílá a racek atlantický na Gran Canarii. Na tom samém ostrově byla také druhý španělský Eastern yellow wagtail v Jandia Golf Course od 26.
Tři různé hrdličky východní byly hlášeny v Izraeli během první půlky měsíce, spolu s několika pozorováními bělořit černohřbetý, a také hlášením o bekasině sibiřské v Ha-Ma'apil v první půlce měsíce.
Úchvatné hejno 13 drozdů černohrdlých bylo viděno v Yüksekovu v jihovýchodním Turecku 14. bylo to po páté v národní historii. Mladá vlha modrolící byla viděna i kyjevské přehrady na Ukrajině 15. vzhledem k roční době to byl bizarní záznam.
Zimující mandelík indický byl zpět v Kuvajtu na uměle zavlažovaných polích (Sulaibiya Pivot Fields), zatímco plameňák malý se znovu předváděl v přístavu Sulaibikhat – bylo to první pozorování od ledna 2018. Orel mořský byl viděn na vodních nádržích v rezervaci Jahra Pools, což bylo po sedmé v národní historii.

Sovice krahujová se už dostalaBohužel tahle sovice krahujová byla nalezena mrtvá vedle auta, když se snažila dostat na druhou stranu poté, co se zdržovala v Lynge v Dánsku od 13. – 18. 11.
Druhá italská pěvuška černohrdlá následovalDruhá italská pěvuška černohrdlá následovala trasu první z 10.12. 2014 a byla skvělým objevem na Chaivari v posledním dni v měsíci
novinky zahrnovaly objev perepela malého

Úžasné novinky zahrnovaly objev perepela malého ve vnitrozemí Alžírska, v legendárním WP, kde se tento druh považoval za vyhynulý od 80. let 20. století.
První zimní volavka proměnlivá v Řecku se ukázala na KrétěPrvní zimní volavka proměnlivá v Řecku se ukázala na Krétě, což souhlasí se současně probíhajícím rozšiřováním druhu, které rychle postupuje na sever podél pobřeží Středozemního moře v Izraeli.
Tenhle kulík zrzoocasý byl skvělým nálezeTenhle kulík zrzoocasý byl skvělým nálezem v Asturias v severním Španělsku a byl pouze sedmý v národní historii. 
Strnad bělohlavý se stává ve FranciiStrnad bělohlavý se stává ve Francii čím dál vzácnějším, takže tento sameček byl více než vítán v zahradě v Manigodu.

Překlad: Peter Haluza
zdroj: Birdwatch leden 2020

Naposledy změněno pátek, 10 leden 2020 08:41

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte