Blízká střetnutí s rychlými druhy

  • pátek, 23 červenec 2021 09:19

Sam Viles referuje o rušném měsíci v regionu, v němž v mnoha zemích padly první národní záznamy, a řada zatoulaných ptáků se ukazovala provokativně blízko Británie.
Zprávám v tomto měsíci dominovaly titulky o třech kulících kaspických. Třetí a čtvrtý finský záznam byl hlášen z Pahkaneva a Alavus a další se připojil k hejnu kulíků hnědých ve švédském Bälinge ve dnech 23. - 26. Rušému měsíci ve Finsku vévodily dvě pozorování iranie bělohrdlé v Kimito a Korsören. A jednalo se o první a druhý národní záznam. Jinde v zemi byl kačer turpana amerického v Söderskär (ostrov v Porvoo ), kulíci větší byli v Sosonpellot a Muhos a keptuška běloocasá byla v Hirvijärven Tekojärvi (umělé jezero). Švédský čtvrtý strnad olivový – sameček – byl okroužkován 17. v ptačí observatoři v Nidingen a keptuška běloocasá byla v Lökholmen. Kulíci větší byli v Rånnesta a v Katthammarsvik a jeden den byla kalandra zpěvná v Björkö. Ve stejné zemi byli Stejneger’s Scoters na třech místech. V Norsku byl 15. Pratincole v Orrevatnet a třetí norská kalandra dvouskvrnná byla od 8. - 14. blízko Ulvik. Kačer čírky sibiřské v Hellesjøvannet znamenal pro zemi první záznam.
V Larviku byla vlaštovka skalní, nad Røstem letěl orel stepní a dospělý kačer kačky strakaté navštívil Yttergård. Dánský Skagen zabodoval 3. se třemi hajy žlutozobými letícími na severovýchod směrem do Švédska, dále následoval 8. zimující jeřáb kanadský, který se později přemístil do Švédska, kde byl od 13 v Storsjö. Rorýs východní byl 17. nad Vest Stadil Fjord (mekka milovníků ptactva v Dánsku). Konec května přinesl pro Faerské ostrovy šestou kachnu tmavou, která byla v Søltuvík, zatímco samička kajky Stellerovi byla v Sumba. Dva buřňáci tenkozobí byli 21. u Kuvajtu – neznámý druh z této oblasti až do loňského roku – byli pro zemi prvním záznamem a teprve čtvrtým a pátým záznamem pro Western Palearctic. Je úžasné, že zpětné ohlédnutí za předchozími záznamy buřňáka temného přineslo na světlo dřívější záznam v Kuwait Bay 24. května roku 2014, který se stal nejstarším záznamem Western Palearctic. Pro zemi druhý terej maskový byl vyfotografován 29. na bóji na pobřeží.
Izraelský sup africký byl naposledy spatřen 3., jak míří severovýchodně směrem k Sýrii. Sup královský byl opět v Hai Bar, zatímco pro zemi druhý sup krahujový byl odchycen a vzat do péče 18. v Tel Avivu; volavka čínská také vydržela v jeruzalémské botanické zahradě. Nizozemský čtvrtý a na jaře druhý strnadec zimní byl 1. v Maasvlakte. Bylo hodně zajímavé, že připadala v úvahu možnost výskytu na Cassiar Junco, první regionální záznam tohoto neobvyklého druhu. Pěvec ryšavý byl ve dnech 5. - 6. v Nordholländisches Dünenreservat (přírodní rezervace v dunách pásu na Severním moři v holandské provincii Severní Holandsko). Ke konci měsíce byl v Delftu (nizozemské město v provincii Jižní Holandsko) díky svému zpěvu pozorován hodně vzácný výreček malý, stejně jako ouhorník černokřídlý ve Woudt. Také byli zaznamenáni dva orlosupi bradatí, kteří byli vypuštění do volné přírody, ale jeden se zabil, když se 26. srazil s větrnou turbínou poblíž Wieringerwerf. Belgický druhý rorýs domovní byl 15. v Blokkersdijk v přírodní rezervaci, která je na levém břehu Antverp a nizozemský čtvrtý – jednalo se o jiného jedince – byl 18. ve Westkapelle.
Hejno 24 supů bělohlavých hnízdilo 10. poblíž Villers-la-Ville (v belgické provincii Valónské Brabanstko) a kulík hnědokřídlý v Het Zwin znamenal belgický třetí záznam. Čírka sibiřská byla opět ve Wechelderzande (malá vesnice oblasti Campire v provincii Antverpy). Ve španělských Pyrenejích v provincii Huesca v Aragonu byl odborně zdokumentován ve dnech 3. - 4. jeden teritoriální sameček kulíška nejmenšího. Toto národní prvenství znamená značené rozšíření výskytu, pokud se i další objeví v Pyrenejích. Jinde v zemi byl sup krahujový poblíž Aldearrubia s plameňáky malými, kteří byli v Ebro Delta NP a Laguna de Fuente de Piedra (mokřad v provincii Málaga).
Ve Francii byl hýl pouštní v Camargue (přírodní národní rezervace v oblasti Provence) na Phare de la Gacholle (maják , turistická atrakce), který se nachází na mořské hrázi mezi Saintes-Maries-de-la-Mer a Salin-de-Giraud spolu se dvěma plameňáky malými. Pár rybáků západních byl v Polder de Sébastopol (přirodní rezervace v Barbâtre); další zůstal ve Španělsku v Salinas de Santa Pola. Večer 15. bylo v Portugalsku vyfotografováno hejno 30 rorýsů jednobarvých v Portu nad Parque da Cidade (největší městský park v zemi), zatímco Azory zabodovaly volavkou velkou, která byla na ostrově Pico v Lajes do Pico. Sameček strakoše turkménského, který byl 17. na Sicílii v San Filippo del Mela, (malá středověká vesnice v provincii Messina) byl třetím italským záznamem. V rakouském Ossiach (obec ve spolkové zemi Korutany) byl lejsek černokrký, který znamenal druhý záznam pro zemi. Německý první budníček balkánský byl chycen a okroužkován na Helgolandu, Česká republika zabodovala svým prvním skřivánkem krátkoprstým a lotyšský první luněc šedý byl v Kolce. (vesnice na pobřeží Rižského zálivu). Polský první strnad olivový byl 29. v Helu (město u Baltského moře ležící na špici Helské kosy); první národní chřástal nejmenší od roku 1928 zpíval předchozí den v Bagna Przemkowskie (oblast bažin v Dolnoslezském vojvodství).
Maďarsko zabodovalo dvěma prvními záznamy - jednalo se o hýla pouštního, který byl v Akasztó a sedmihláska švitořivého, který byl v Ócsa. Turecká první volavka západní byla 13. v Amik Baraj Gölü a pro zemi třetí skřivan pruhoocasý byl v Riva. Slukovec dlouhozobý, který byl 7. v ukrajinském Syvash (soustava lagun na západním okraji Azovského moře), byl dalším národním prvenstvím.

rorys domovni birdwatching
Čtvrtý nizozemský rorýs domovní byl velmi obdivován poté, co byl 18. nalezen ve Westkapelle.

kulik kaspicky birdwatching
Skandinávie se radovala ze tří kulíků kaspických, včetně tohoto ptáka, který byl ve dnech 23. - 26. ve Švédsku.

burnak tenkozoby birdwatching
Jeden ze dvou buřňáků tenkozobých, kteří byly vyfotografovány 21. v Kuvajtu.

Naposledy změněno pondělí, 02 srpen 2021 19:01

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte