Zimní zázraky

  • neděle, 20 březen 2022 09:57

Sam Viles informuje o tom, že vzrušující měsíc přinesl regionální prvenství v Severní Africe, a to subsaharské chřástalovité na Kanárských ostrovech a Pacific Gulls v Norsku.

Na přelomu roku přinesla expedice alžírských pozorovatelů ptáků do jižní části země ještě další „lahůdky“ z tohoto málo sledovaného regionu.
Na Štědrý den byla v nedalekém Amselu vlha bělohrdlá, která byla pro Alžírsko prvním záznamem a pro region teprve čtvrtým. První kačer poláka vlnkovaného v zemi byl vyfotografován v provincii Oran. Ale Alžírsko nemělo „patent“ na nové objevy podél jižního okraje Western Palearctic – na egyptsko-súdánské hranici byl 2. zvukově zaznamenán astrild žlutobřichý v Abu Simbel a byl prvním jak v Egyptě, tak i v regionu Western Paleartic. Faeton červenozobý proletěl 20. kolem Hamat. K hlavnímu přílivu chřástalovitých v průběhu ledna patřila slípka drobná na Tenerife a chřástal africký na Lanzarote a Fuerteventuře – prvně jmenovaná byla pouze třetí pro Kanárské ostrovy a desátá pro Western Palearctic.
Bylo také zaznamenáno šest slípek Allenových včetně jednotlivců na ostrově Fuerteventura, La Gomera a Tenerife a další tři byly na ostrově Lanzarote – umírající dospělý v Punta Mucheres a čilá mláďata v Costa Teguise a v Tías. Mezi další afrotropní migranty patřil dospělý racek jižní, který byl 18. v La Oliva na ostrově Fuertevera a vrány černobílé, které byly 20. v Órzola na ostrově Lanzarote a 30. v Corralejo na ostrově Fuerteventura.
Na Tenerife byla koliha hudsonská v Buenavista a kulík kanadský byl v Playa de las Américas a také byl zaznamenán jeřáb popelavý. Na španělské pevnině byl od 18. ve Fuengirola strnad pruhovaný a jeden ze samečků sovice sněžní se objevil 30. v Santoña. Nejméně sedm plameňáků malých navštívilo Veta La Palma, Coto Doñana a racek americký se zdržel v Muxíi.
Nejméně tři keptušky stepní byly zaznamenány v La Puebla del Rio, v NP Delta řeky Ebro a v Evoře a další byly 2. v portugalském Castro Verde. Terej žlutonohý proletěl kolem Porto de Peniche. Na Azorech byl 21. nový kačer kachničky karolínské v Sete Cidades na ostrově São Miguel se samičkou morčáka chocholatého, která byla 30. na stejném ostrově v Achada das Furnas. Mezi další nově příchozí patřila volavka zelenavá v 1. zimním šatu, která byla Santa Cruz da Graciosa a vodouš velký, který byl na ostrově São Miguel. Ve dnech 13.- 14. příliv slípek Allenových dorazil na Terceiru i s mladistvým, který byl přes noc odchycen a následujícího rána byl bezpečně vypuštěn v Paul da Praia.
Na ostrově také zůstala mladá samička rybaříka pruhoprsého, dvě volavky bělostné, dvě volavky velké, dvě volavky bílé, racek Bonapartův, polák vlnkovaný a pět poláků proužkozobých. V Norském Trondheimu byl 15. racek šedokřídlý ve 3. zimním šatu a znamenal třetí záznam pro Norsko a devátý pro region WP. Dospělý racek růžový byl 20. v Uthaug a sameček strnada bělohlavéhobyl 31. v Drangedal.
Podle velmi opožděných zpráv byl na fotografiích pořízených 10. srpna 2009 u Hornøya identifikován dospělý papuchalk černobradý, který je prvním pro Western Palearctic. V sousedním Švédsku se zdržoval sameček slavíka Kaliopina ve Vargön. Dva kačeři Stejneger’s Scoter byli 1. vyfotografováni u Båstadu a ještě další byl v dánském Høve. V Dánsku také pobýval turpan americký u Tisvilde Hegn zatímco dlouhodobě zdržující se melanitta deglandi byla stále ještě v Keflavíku na Islandu.
Ve Finsku v Helsinkách byli drozdi černohrdlí a v norském Steinkjer. Potenciální národní první pro Belgii, pokud bude uznán, kačer čírky srpoperé byl ve dnech 15.- 16. v Schulen a pak se 24. přemístil na sever do Lichtaart a možná je to ten samý, který byl nalezen 23. v holandském Vilsteren. Belgie také zaznamenala čírku sibiřskou, která byla ve dnech 25.- 28. v Turnhouts Vennengebied a v holandském Zevenhoven byl od 22. předpokládaný vracející se kačer.
Na Texelu byl 31. odchycen alkoun tlustozobý. Orel volavý – holandský pátý – strávil několik dní poblíž Kwade Hoek, zatímco slípka modrá se zdržela v Alblasserdam a kormorán malý v Utrechtu. Také racek růžový zůstal v belgickém Nieuwpoortu. Jinde v Evropě Itálie hostila plameňáka malého ve Valli di Comacchio, hrdlička východní byla opět ve švýcarském Sulgenu a turpan americký byl v polském Wladyslawowo. Ve Francii v Lavours byli dva kormoráni malí.
Na Jersey bylo hejno 13 ibisů hnědých, bylo to ostrovním rekordem. Sameček drozda černohedlého, který byl 23. v maďarském Kiskorös, byl pro zemi druhým záznamem, zatímco konipas horský v Osovtsy znamenal pátý záznam pro Bělorusko. Rcek velký v 1. zimním šatu přeletěl 12. nad rakouským Rustem a dospělý racek delewarský byl v rumunské Bukurešti. Buřňáci temní a šedí, kteří byli 13. vyfotografováni z výletní lodě u Milleyha, znamenali dvě prvenství pro Turecko, čímž země pokračovala v záviděníhodné sérii národních prvenství v posledních letech. Izraelský třetí buřňák baleárský proletěl 1. kolem Haify a kulík třípásý se zdržoval v Avney Eitan. Vůbec první pěnice pokřovní na Kapverdách byla 16. na ostrově Sal.

racek sedokridly birdwatching

Regionální devátý racek šedokřídlý navštívil 15. norský Trondheim

chrastal americky birdwatching

V zahradě apartmánu na Lanzarote byl nalezen nehybný tento chřástal americký, který bohužel zemřel i přesto, že byl předtím vzat do péče ochránců.

kulik tripasovy birdwatchingIzraelský kulík třípásý byl přítomen po celý měsíc
vlha belohrdla

Série pozoruhodných alžírských objevů kolem Nového roku zahrnovala tuto vlhu bělohrdlou v Amsel

zdoj Birdwatch 3/2022

Naposledy změněno sobota, 02 duben 2022 10:23
Více z této kategorie: Nizozemská píseň »

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte