Jižní senzace

  • pondělí, 06 březen 2023 20:15

Sam Viles referuje o tom, že v roce 2023 pokračoval neuvěřitelný výskyt subsaharských zatoulanců včetně senzačního záznamu bukáčka zakrslého ve Francii a slípky Allenovi v Itálii.

Rok 2023 začal bombasticky, když na Nový rok auto nešťastně srazilo mladistvého bukáčka zakrslého, který byl vzat do ošetřování v Guéthary v jižní Francii. Tímto výjimečným národním prvenstvím pokračuje úspěšný příchod subsaharských zatoulanců do regionu Western Palearctic v této zimě. V regionu je to dvanáctý záznam, druhý pro pevninskou Evropu a nejsevernější místo výskytu ptáka až dosud. Spolu s maličkým bukáčkem malým pokračoval výskyt afrotropických chřástalovitých. Nejméně tři slípky Allenovi byly nalezeny - jedna dospělá 5. v Itálii ve Foce Polcevera a dvě mláďata, jedno v Tangeru v Maroku a druhé na Grand Canarii na Kanárských ostrovech. Na Kanárech se také od 29. vyskytoval chřástal africký v Tías na ostrově Lanzarote a další byl nalezen mrtvý v marockém Laâyoune. Ještě jeden chřástal africký byl 8. v izraelském Eilatu, kterého zastínil bramborníček pestrý v 1. zimním šatu vyskytující se od 5. v Ma’or. Je to stále velká vzácnost v regionu, dosud bylo zaznamenáno jen 27 případů.

Je zřejmé, že období uprostřed zimy může být plodným obdobím na Kanárských ostrovech. Avšak málokdo by očekával megavzácného návštěvníka z nearktických druhů v podobě bartramie dlouhoocasé, která byla objevena 11. na Lanzarotu v Muñique. Jedná se o první záznam pro souostroví a teprve pátý pro Španělsko. Dalším americkým návštěvníkem byl pravidelný kulík kanadský, který se vrátil na ostrov Tenerife na svou čtvrtou zimu. Ostrov La Palmas hostil 29. skřivana pruhoocasého. Přílet papuchalků napříč ostrovem zahrnoval více než 100 ptáků, i když bohužel většina z nich byla mrtvá nebo umírala v místě nálezu. Pevninské Španělsko hostilo dva trasochvosty tundrové a to v NP delty řeky Ebro a v Banyoles a také pár rybáků oranžovozobých a tři keptušky stepní. Terej žlutonohý navštívil Málagu, zatímco mezi přetrvávající rarity patřil racek americký v Muxíi, kachna tmavá v Sada a plameňák malý v Fuente de Piedra.

Významný příliv alek malých do Středozemního moře v posledních měsících vedl k některým neobvyklým pozorováním v této oblasti, protože tento druh je tady obvykle vzácný. V samotné Itálii byly zaznamenány tři, přičemž pozoruhodné záznamy byly i jinde včetně prvního řeckého záznamu v Kyparissii koncem listopadu a prvního novodobého chorvatského záznamu ve Veli Lošinj 23 ledna. První řecká čírka sibiřská byla 16. poblíž Skarfie, zatímco na Maltě byl první racek Bonapartův.

Racek Bonapartův v 1. zimním šatu byl také pěkným nálezem v NP Salina. Belgičtí pozorovatelé ptáků se radovali ze zprávy o druhém rákosníku tamaryškovém v zemi, který byl od 17. v Harelbeke. Jedná se o prvního, který byl twitchable (druhý byl chycen a okroužkován) a pokračuje v sérii záznamů na blízkém kontinentu v posledních letech. Navíc obnovuje naději na potenciální budoucí výskyt v Británii. Dalším opožděným belgickým prvenstvím je kormorán malý v 1. zimním šatu, který byl 4. poblíž Lovaně než se přemístil 15. do Mol. V malebném okolí Château de Bouillon byla od 22. pěvuška podhorní, strnad bělohlavý pokračoval v Leefdaalu, zatímco rehek domácí byl objeven v nizozemském Hilversumu.

Další kormorán malý byl přes hranici ve Francii v Carbonne, ale hlavní pozornost přitahoval od 28.   kulík zrzoocasý v bretaňském Guissény. Není divu, že posledně jmenovaný přilákal docela velký dav, je to totiž první francouzský záznam za víc než 30 let a zároveň jako první twitchable pták vůbec. Jen v nedalekém Plouguernea se zdržoval rybák Forsterův a v Bretaňi byli pozorování také nejméně tři poláci vlnkovaní a dva racci stříbřití. V severní Francii zůstala kachnice bělohlavá jižně od Le Havre v Pontl’Évêque, dospělý racek Bonapartův byl v Piriac-sur-Mer a káně bělochvostá setrvávala v Thibie. Překvapivým zážitkem na jihozápadě bylo vidět dospělého racka růžového, který navštívil 16. centrum Capbretonu a od 24. se objevil nesezónní jespák nejmenší v Talmont-SaintHilaire. Rehek domácí byl v Prémolu.

Azory navštívil kulík zrzoocasý, přičemž jeden nově dorazil 16. do Ponta Delgady, na ostrově São Miguel. Na ostrov Terceira nadále pokračovali lesňáček žlutohrdlý, lyska americká, volavka bělostná, volavka velká a jespák nejmenší a na ostrově São Miguel zůstala kachnička karolinská. Na ostrově Pico v Lagoa do Capitão pobýval 31. Hooded Merganser a po celém souostroví byly roztroušeny nejméně tři potápky šedé včetně dvou na Terceiře.

V pevninském Portugalsku v Sesimbra byl 1. znovu hlášen dospělý racek americký a v São Marcos da Ataboeira pak keptuška stepní. Na Kapverdách, na ostrově Sal v Santa Maria, byli opět vodouši velcí a jespáci nejmenší.

Švédský oblíbený trupiál baltimorský v 1. zimním šatu se zdržel další měsíc ve Förslöv a v Långetången viděli v novém roce krátce jespáka aljašského, než rychle zmizel. Samička slavíka Kaliopina, která byla od 30. v Trollhättan, znamenala již druhý záznam v zemi v této zimě. Je to jen 7 km od dobře twitchable ptáka loňské zimy – možná jde o vracejícího se ptáka? Záviděníhodné dvojnásobné pozorování v Örnsköldsviku zahrnovalo drozda černohrdlého a strnada bělohlavého a další drozd černohrdlý byl v Rinkabyholm. V Lundu byl mladý kačer čírky modrokřídlé.

Bylo možné pozorovat orientální druhy doslova jak z okna apartmánu. Jednalo se o hrdličku východní, která byla v norském Stavangeru, zatímco možný kandidát na racka amerického byl v Ålesundu , tak rehek domácí byl spolu s rackem v Vestbygd, kde oba zůstali. Na Islandu se těšili z racka amerického v 1. zimním šatu, který byl 1. v Þorlákshöfn a dospělý kačer turpana byl opět u Reykjavíku.

V Polsku strávili dva kačeři Stejneger’s Scoter většinu měsíce u Katy Rybackie a turpan americký se zdržoval u Wladyslawowo. Něměcký strakapoud jižní pokračoval i v novém roce ve Frankfurtu nad Odrou, zatímco samička morčáka chocholatého setrvávala v dánském Randers.

V dalekých východních končinách regionu byl poblíž Amánu v Jordánsku objeven pro zemi druhý kulík třípásý a kuvajtské pozorovatele ptáků překvapila hoholka lední v Jahra Pools, která byla druhým národním záznamem. Mezi vzácné turecké návštěvníky patřili: rybák oranžovozový v Mersinu a berneška bělolící v Amasya.

birdwatching slipka Allenova

Tato pěkná dospělá slípka Allenova byla 5. nalezena v italské Polcevera.

birdwatching rakosnik tamaryskovy

Belgický druhý rákosník tamaryškový byl od 17. v Harelbeke.

birdwatching brambornicek pestry

Brambornícek pestrý je stále hlavní raritou regionu WP.

birdwatching rybak forestuv

Rybák Forsterův v 1. zimním šatu byl celý měsíc ve francouzské Bretani v Plouguerneau.

Zdroj: Birdwatch březen 2023

Naposledy změněno pondělí, 06 březen 2023 20:19
Více z této kategorie: Zlatá galská horečka »

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte