Květen plný mega rarit

  • pátek, 14 červenec 2023 22:10

Sam Viles podrobně popisuje o tom, že květen byl skutečně skvělým měsícem pro velké rarity, ať se jedná o potenciální regionální prvenství v Turecku nebo o dlouhodobě zdržujícího se alkouna černohrdléhove Španělsku.
Byl to úžasný měsíc pro mega vzácné návštěvníky v celém regionu, i když málokdo by předpověděl ohromující objev vlhy karmínové mezi hejnem vlh pestrých v deltě Kızılırmak v Turecku ve dnech 21. - 22. Jedná se o potenciální prvenství jak turecké, tak i WP. Ačkoliv tento druh není příliš očekávaným tulákem v regionu - jedná se o migranta na krátké až střední vzdálenosti s rekordem až 1500 km mimo svůj obvyklý rozsah – jeho výskyt v Turecku by překonal všechny dosavadní záznamy. Tento druh, který je v zajetí prakticky neznámý se během australského léta překrývá s vlhami pestrými a teoreticky nic nenasvědčuje tomu, že by nepřiletěl s těmito ptáky vracejícími se na léto do Evropy. Možná se stane rekordmanem ve více ohledech. Pokud bude záznam přijat, stane se pětistým zaznamenaným ptačím druhem v Turecku.

Dalším překvapivým příkladem afrotropního tuláctví byl sup kapucín na krmné stanici na jižním okraji Gibraltarského průlivu. Od 22. dubna se zdržoval vedle tří supů krahujových v marockém Jbel Mousa a předpokládá se, že doprovázel buď supa mrchožravého nebo bělohlavého na jejich migraci ze Sahelu na sever. Nedospělý pták byl odchycen a opatřen kroužkem z PVC (žlutý ‘MO4’) a zůstal na místě do 10. května. Jedná se teprve o pátý záznam pro WP a třetí pro Maroko – předchozí dva nálezy byly zaznamenány v Sbayera v červnu roku 1955 a v Oued El Feida v roce 1963. Stejně nečekaný byl i první gruzínský orlík kejklíř – nedospělý jedinec, který byl zaznamenán 29. nad Chachunou.

29. dubna byla poblíž Raalte v Nizozemsku vyfotografován dospělý luňák žlutozobý – afrotropní protějšek luňáka hnědého – který se 1. přemístil do belgického Pervijze a následně přeletěl Kanál la Manche. V posledních letech se začaly objevovat zajímavé nálezy tohoto taxonu v severní Evropě, ačkoliv se stále neví, odkud přesně pocházejí.
Ještě překvapivější byl výskyt alkouna černohrdlého od 24. v ústí řeky Odiel ve španělské Huelvě. Tento nádherný severopacifický alcid byl již v tomto regionu zaznamenán dvakrát – letní dospělý jedinec na ostrově Lundy v hrabství Devon mezi lety 1990 a 1992 a druhý ve Finsku v r. 2021 - i když na třetího na jižním španělském pobřeží by nikdo nevsadil. Příběh se málem zvrtl 25., když se pták zachytil do rybářské sítě. Naštěstí se pohotovým twitcherům podařilo vytáhnout ho na břeh a rozmotat ho než ho vypustili zpět na řeku. Jinde ve Španělsku faeton červenozobý proletěl 7. Tarifou, ťuhýk šedý byl ve Villafáfily a kachna tmavá byla poblíž Sady.
Aby toho nebylo málo, přišla strhující zpráva, která se týkala norského prvenství – samečka strnada tundrového, který byl ve dnech 21. - 23. na ostrově Utsira. Tento velmi vzácný návštěvník byl teprve desátým zaznamenaným ve WP mimo své arktické hnízdiště v Rusku a v Británii se nevyskytoval od roku 1990. Kromě toho byl na řece Sula 21. budníček žlutavý a zaznamenány i dvě čírky sibiřské. Pozoruhodná série rarit poblíž Vestbygd zahrnovala lyskonoha dlouhozobého, potáplici pacifickou a norskou druhou keptušku běloocasou, která předtím strávila dva dny ve Švédsku u Varbergu, V rámci malého tahu málo se vyskytujících keptušek běloocasých po Evropě, se objevily další dvě v Maďarsku a jedna v rakouském Berndorfu.

Také finští pozorovatelé ptáků si užívali skvělý květen: Třetí národní čírku sibiřskou v Ähtäri doplnil bramborníček sibiřský v Pasalankylä a keptuška stepní v Rannankylä, mezi nearktické návštěvníky patřil vodouš žlutonohý v Viurilanlahti a turpan americký u Ohtakari. Nad dánským Skagenem byli pozorováni nejméně 2 orli jestřábí s francouzskými kroužky, jeden z nich dorazil 28. do švédského Umeå a stal se prvním pro zemi. Ve Skagenu byla také druhá dánská potáplice pacifická, u Bulbjergu byla poštolka jižní a ouhorník černokřídlý byl v Højer.
Příliv středomořských návštěvníků na Island pokračoval rychlým tempem včetně rybáka černozobého v Eyrarbakki, pisily čaponohé v Álfsnes a nejméně sedmi kvakošů nočních. Dospělý kačer turpan kanadský byl stále v Rejkjavíku a další se objevil ve švédské Svenska Högarna.
Sameček strnada šedokrkého se objevil 5. v Nizozemsku v úžasné zahradě v Alblasserdamu a strnadec zimní 7. v zahradě v Hippolytushoefu. K dalším pozoruhodným objevům patřila kalandra zpěvná v Oostvaardersplassenu, skalník zpěvný na Texelu, kulík větší poblíž Moddergatu a čírka srpoperá se přestěhovala do Nieuwe Driemanspolder. Na obloze byli zpozorování jak orli stepní, tak orli křiklaví, zatímco putující dospělý orel jestřábý proletěl ve dnech 23. - 24. Belgií než přeletěl do Nizozemska. V Zeebrugge byla břehule skalní. Ve francouzské La Garde byla 30. vlha modrolící, hýl pouštní a sedmihlásci šedí byli v Saintes-Maries-de-laMer, ouhorník černokřídlý v Le Cailar a sedmihlásek západní na Korsice. Na Île aux Moutons se vrátil na druhé léto rybák uzdičkový a dospělý racek atlantický byl v Nice. Kromě toho se dva rybáci západní vrátili zpět na Île de Noirmoutier a racek americký stále zůstával v Bretani. Na Normanských ostrovech byli zaznamenáni straka iberská, kardinál černohlavý a konipas luční italský.

Úžasná zpráva z Německa se týkala nálezu nejméně čtyř, pravděpodobně pěti racků tenkozobých. Ve Švýcarsku byl třetí racek vnitrozemský v Klingnauer Stausee a kulík větší byl v polském Helu. Chorvatský první strnad šedokrký byl spatřen v Dinjiška. Výběr dalších pozoruhodných záznamů zahrnoval druhého rumunského ťuhýka běločelého ve Vadu, třetí maďarskou kukačku chocholatou v Tihany, třetí slovinského lejska černokrkého v Razdrto a pátého ukrajinského sedmihláska malého v Dnipru. Prvním novodobým záznamem pro Černou Horu byla čejka trnitá v Ulcinj Salina a rumunská pátá byla v Techirgiolu. Poněkud překvapivě v Myshanka byl kolpík bílý, který byl teprve pátým zaznamenaným v Bělorusku.

Ptačí observatoř v Antikythiře se v Řecku dostala na první stránky novin, protože se zde objevil třetí budníček altajský a také dva budníčci žlutaví. Na italské Sicílii byli dva kulíci pacifiští; opožděná zpráva z Kypru se týkala bělořit černohrdlý, který byl 29.dubna v Cape Greco a jedná se první ostrovní záznam.
Při každoročním tahu včelojedů chocholatých v Egyptě jich bylo od konce dubna do poloviny května zaznamenáno neuvěřitelných 59 nad ptačí observatoří Galala. V izraelském Eilatu byl okroužkován rákosník irácký a v Sýrii byl zaznamenána první vlha zelená arabská, i když jí bohužel chytil lovec. Ázerbajdžánský druhý strnad hnědohlavý doprovázel 14. hejno strnadů černohlavých v NP Absheron. V neposlední řadě se koncem měsíce objevily na Azorech na ostrově Pico dvě husy sněžní.


brirwatching vlha karminová

Tato vlha karmínová (pták vlevo) způsobil velký rozruch, když se objevil v Turecku ve druhé polovině měsíce. O jeho původu se diskutuje, ale zdá se rozumné předpokládat, že by mohlo jít o volně žijícího ptáka.

birdwatching sup kapucin

Marocký první sup kapucín (pták vpravo) se po 60letech překvapivě objevil 22. dubna. Jedná se teprve o pátý regionální záznam.
birdwatching alkoun renohrdly

Hlavní událostí května byl tento nádherný alkoun černohrdlý v jižním Španělsku. Byl nalezen 24. v ústí řeky Odiel v Huelvě a zdržoval se tam až do června. Jedná se teprve o třetí záznam pro WP.

birdwatching strnad.tundrovy

Strnad tundrový je mimo své polární uralské hnízdiště velkou regionální raritou. Tento sameček byl v Norsku ve dnech 21. - 23.

birdwatching strnad hnedohlavy

Tento obzvláště atraktivní sameček strnada hnědohlavého v NP Absheron představuje teprve druhý nález pro Ázerbajdžán.

zdroj Birdwatch 7/2023

Naposledy změněno pondělí, 17 červenec 2023 22:07

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte