Málo sledované souostroví

  • čtvrtek, 11 leden 2024 17:35

V listopadu se Kapverdy staly středem pozornosti, protože na ostrovech bylo objeveno několik podzimních lahůdek. Sam Viles informuje o dalším akčním měsíci v celém regionu.

Díky lepšímu pokrytí v posledních letech se seznam ptáků na Kapverdách rozrostl. Tento velmi málo sledovaný jižní výběžek Western Palearctic (WP) se během měsíce listopadu vzdal dalších tajemství, když vrcholem bylo objevení tří snovačů rudozobých, kteří byli od 19. v Mindelu na ostrově São Vicente. Jedná se o první regionální záznam, místo sdíleli s kolihou hudsonskou a úžasným hejnem 25ti vrabců zlatých. Posledně jmenovaný druh prošel v posledních měsících řadou extralimitálních záznamů, přičemž sameček je stále po celý měsíc na Gran Canarii na Kanárských ostrovech. Na Kapverdách na ostrově Boa Vista byl racek šedohlavý a na ostrově Sal se stále zdržovala husička vdovka.

Po fantastickém říjnu, kdy do Evropy dorazili nearktičtí pěvci (Nearctic passerines), není překvapivé, že jejich výskyt pokračoval i v listopadu. Ve Španělsku to vyvrcholilo dvěma národními prvenstvími: lesňáček černohlavý byl chycen 12. v Ajuy na ostrově Fuerteventura a drozd tmavý na předměstí A Coruña od 23. Možná ještě nečekanějším objevem byla linduška proměnlivá na ostrově Linosa, která byla prvním italským záznamem.

V severním Španělsku mezi přetrvávajícími transatlantickými návštěvníky patřili lelek sokolí ve Vigo a rybařík pruhoprsý v Lekeitio, plus racek vnitrozemský, racek americký a kachna tmavá, zatímco dalšími návštěvníky Kanárských ostrovů z Nového světa byli kulík kanadský, čírka modrokřídlá a dva polák vlnkovaný.

Nejméně čtyři brkoslavové byli ozdobou severního španělského pobřeží. Tento druh je v zemi hlavní raritou, má pouze 17 předchozích záznamů. Mezi dlouhodobě zdržující se patřil rybák oranžovozobý a tři plameňáci malí. Ceuta se 5. pochlubila Bukáčkem zakrslým, zatímco pěnice Tristramova se zdržovala na Gran Canarii. Z mořských ptáků se 15. objevil buřňák černotemenný, který proletěl kolem Cabo de Peñas. Jedná se teprve o druhý záznam pro kontinentální Evropu, když první byl u nedalekého Estaca de Bares na začátku srpna. U Baskicka se objevil terej žlutonohý.

Na Azorských ostrovech ostrov Flores hostil drozda malého, kulíka zrzoocasého a dvě bekasiny severoamerické. Další azorské záznamy zahrnovaly volavku velkou, kachničku karolinskou a potápku šedou na ostrově São Miguel, volavku zelenavou a tereje žlutonohého na ostrově Faial a volavku velkou s potápkou šedou na ostrově Terceira. Chaluha antarktická letěla nad pevninským Portugalskem kolem Porto de Peniche ve dvou termínech.

Bouře Ciarán a Domingos začátkem listopadu způsobily zmatek, pokud jde o mořské ptáky v Biskajském zálivu a přinesly na francouzské pobřeží Atlantiku nebývalé jejich množství. Vedle dosud největšího přílivu buřňáček dlouhokřídlý, kteří byli v počtu 75 ve vnitrozemí u Lac de Grand-Lieu poblíž Nantes, bouře přinesla stovky lyskonohů ploskozobých, ukázal se i racek Sabinův v několika exemplářích a chaluh malých. Při pozorování moře u bretaňského Quiberon se 4. objevila chaluha antarktická a nejméně jeden albatros černobrvý.

Několik ptáků nemělo takové štěstí – buřňáci kanárští a tři madeirští byli nalezeni mezi řadou mrtvých těl. Další buřňáček madeirský byl nalezen mrtvý v zahradě v Saint-Michel-de-Bannières ve vnitrozemí více než 225 km od francouzského pobřeží. Na Normanských ostrovech na ostrově Jersey byla 6. převzata do péče vyčerpaná chaluha antarktická. Nejneočekávanějším „ztraceným“ mořským ptákem ale byl buřňáček Wilsonův, který byl 6. nalezen vyčerpaný na parkovišti supermarketu v Hanušovicích v České republice. Jde o neuvěřitelné národní prvenství, pták uletěl 1400 km od Atlantského oceánu.

Kontinentální Evropa se už druhou zimu po sobě dočkala přílivu poláků vlnkovaných. Nejméně 10 jich bylo v západní Francii, další jedinci byli ve Španělsku, Německu a Nizozemsku. Ale byla to dvojice nearktických turpanů, která upoutala pozornost ve střední Evropě: První německým turpanem kanadským, který byl od poloviny měsíce blízko pobřeží Helgolandu, následoval dospělý kačer turpana pestrozobého na Ženevském jezeře a byl neočekávaným švýcarským prvním záznamem. Vracející se turpan sibiřský byly z Dánska a Švédska.

V Belgii po celý listopad přitahoval pár hus bělostných stálou pozornost twitcherů. V Belgii byli také zaznamenáni dva kormoráni malí. Zprávy z Nizozemska se týkají dvou břehulí skalních, chocholouše obecného, východní rehek domácí a turpana amerického. V Dánsku po bouři Ciarán vyvolala velké pozdvižení dospělá samička tereje žlutonohého, která byla 4. v Rømødæmningenu, i když byla bohužel ještě ten večer nalezena mrtvá. Káně americká a linduška mongolská zůstaly z minulého měsíce. Islandská čtvrtá volavka červená byla v Kópaskeru, zatímco strnadec zimní v zahradě v Reykjavíku je považován za ptáka přikrmovaného na palubě lodi z Ameriky, která připlula do města minulý týden.

Řada nálezů ve Finsku zahrnovala rorýse šedohnědého v Hanko a východní rehek domácí v Utö, jedná se o čtvrtý a pátý národní záznam. I když na Vánoce je ještě brzo, Ježíška navštívil drozd rezavý, který byl objeven 3. v laponském Ivalo.

Ve Švédsku se objevila mladistvá potáplice pacifická u Ölandu, která se stala druhým národním záznamem, zatímco konipas bílý (ssp. leucopsis) ve Svensksundsvikenu byl švédským prvním záznamem. K dalším pozoruhodným objevům patřili linduška mongolská, rehek domácí, trasochvost tundrový a několik drozdů černohrdlých. Dva bramborníčci sibiřští v Norsku se stali pátým a šestým národním záznamem.

Dospělý běhulík plavý se ukázal na letištní dráze v Hyères ve Francii. Vracející se rybák Forsterův ve 2. zimním šatu byl ve Finistère, zatímco do Rillé dorazily dvě pro Francii neočekávané husy běločelé.

Rakouský první strnad rezavý byl objeven pozdě, sameček v 1. zimním šatu byl 30. v zahradním ptačím krmítku v Miemingu. Skvělý italský záznam se týkal supa krahujového, který byl nad městem Rose v Kalábrii. Pisík americký byl poblíž Ženevy ve Švýcarsku. V Srbsku byly dvě lindušky velké a polská čtvrtá linduška mongolská navštívila Pruszewiec. Dva rorýsi kaferští v albánském Langarica Canyon, představovali první záznam pro Balkán.

V izraelskm mokřadu Rubin byl odchycen strnad olivový a stal se třetím národním záznamem. V libanonském  Tripolisu byl pro zemi první kormorán chocholatý. Na Kypru byl zvonohlík královský, Turecko hostilo hrdličku východní a v Maroku bylo trio hvízdáků amerických.

birdwatching vrabec zlaty

Během listopadu bylo zaznamenáno několik extralimitálních záznamů vrabců zlatých včetně 25ti členného hejna na ostrově São Vicente na Kapverdách a tohoto samečka na Gran Canarii na Kanárských ostrovech.

birdwatching husa belostna listopad 23

Dvě dospělé husy bělostné, z nichž jedna byla kroužkována na hnízdišti v kanadském Nunavutu, byly po celý měsíc přítomny v západní Belgii.

birdwatchinh snovac rudozoby

Tento snovač rudozobý, jeden ze tří nalezených na ostrově São Vicente na Kapverdách, znamenal první záznam v tomto regionu.

birdwatching drozd maly

První španělský drozd malý byl 23. překvapivým nálezem v městském parku v A Coruña v Galicii.

Zdroj: Birdwatch leden 2024

Naposledy změněno pátek, 12 leden 2024 21:11

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte