Afrotropičtí jedinci v akci

  • pondělí, 04 březen 2024 17:20

Na začátku roku 2024 byly hlavním tématem velmi vzácní chřástalovití ze subsaharské Afriky, zatímco v Polsku šokoval výskyt špačka černého. Sam Viles referuje o zajímavém měsíci.
V posledních letech v lednu dominují afrotropičtí chřástalovití a v roce 2024 tomu nebylo jinak. Na Kapverdách, na ostrově Sal pokračovaly ve dnech 10 a 11. dvě slípky drobné, i když bohužel jedna z nich byla nalezena mrtvá. Dále na Kapverdách, na ostrově Santiago byla slípka Allenova a volavka prostřední, zatímco nápadný chřástal africký, který byl 13. v portugalském Ponta da Erva potvrzoval rychlý vzestup tohoto taxonu v regionu WP v posledních letech a stal se národním prvním záznamem. Dva další chřástalové žlutozobí byli v polovině měsíce vzati do péče na ostrově Gran Canarii na Kanárských ostrovech a koncem prosince se objevily nové zprávy o dalším poblíž Dhakly v Západní Sahaře.
Nejneočekávanější národní prvenství v měsíci se týkalo špačka černého, který byl od 23. poblíž Tychy v Polsku. Tento převážně usedlý obyvatel Pyrenejského polostrova a severní Afriky byl v posledních letech náchylný k překvapivým tahům včetně dvou ptáků v severní Francii. V příštích letech můžeme snad očekávat další extralimitální záznamy.
V Chorvatsku v Rijece byl překvapením racek Franklinův v 1. zimním šatu a další byl ve španělské Marbelle. Chorvatsko také zaznamenalo svou první modrušku tajgovou, zatímco strnad olivový u italské Varese a polák proužkozobý ve Slovinsku byli rovněž národními prvními záznamy. Gruzii se podařilo odchytit svého druhého budníčka altajského. Pohled zblízka na belgické husy bělostné na poldru v Západních Flandrách umožnil vysledovat úžasnou životní historii kroužkovaného ptáka zpět do Cambridge Bay v kanadském Nunavutu, kde byl 4. srpna 2017 okroužkován jako dospělý sameček. Po zhruba 147 letech byl v Durbuy první belgický skalník modrý a to od 4.
Linduška tundrová se vrátila do Holandska na stejná pole v ’s-Gravendeel, kde byla minulou zimu. Dospělý orel královský byl poblíž Troyes ve Francii a vracející se rybák Fosterův se objevil podél pobřeží Finistère. Jedná se o stejného ptáka, který strávil většinu roku 2023 tím, že bavil britské pozorovatele ptáků v blízkosti přístavu Poole Harbour v Dorsetu. Rybák uzdičkový byl nalezen mrtvý na pobřeží French Channel a Pied Crow se poprvé od října vrátila na ostrov Alderney.
Pozoruhodným německým nálezem byly dvě kajky Stellerovi, které byli krátce spatřeni v Putgartenu předtím, než 16. odletěly k dánskému pobřeží. Dva turpani kanadtští byly na Islandu a v Norsku se objevil orlosup bradatý s vracejícím se racek americký.
Počet strnadů rolních ve španělské La Janda se zvýšil na sedm a jinde na španělském území se zdržovali další „lahůdky“ jako strnadec bělohrdlý, dva racci američtí, kachna tmavá a plameňák malý. Dva vrabci zlatí se potulovali na Gran Canarii a racek jižní navštívil smetiště na Fuerteventuře. Zprávy z Azorských ostrovů zahrnovaly kormorána ušatého, volavku zelenavou, kachničku karolinskou, lysku americkou a potápku šedou.
Čejka černoprsá v údolí Hula Valley znamenala teprve šestý záznam pro Izrael, přičemž potáplice pacifická pokračovala v roce 2024 a byli také spatřeni dva bělořiti černohřbetí. V Kuvajtu v Sulaibikhat Bay, byli tři plameňáci malí a husička vdovka zůstala na ostrově Sal na Kapverdách.

birdwatching wp leden 24 slipka

Tato nápadná slípka modrá byla jedním ze dvou kapverdských záznamů během měsíce. Bylo to pozoruhodné období pro ultra vzácné chřástalovité v regionu včetně chřástala afrického v pevninském Portugalsku.

birdwatching spacek cerny24

Polský první špaček černý (vpředu) byl šokujícím nálezem v Tychy 23. Dostane se někdy tento druh i na britský seznam?
birdwatching racek fralklinuv24

V regionu byli v lednu spatřeni dva racci Franklinovi v 1.zimním šatu. Tento jedinec byl ve španělské Marbelle v Andalusii.

zdroj - Birdwatch 3/2024

 

Naposledy změněno pondělí, 04 březen 2024 17:26

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte