Kapverdská přehlídka mořských ptáků

  • pátek, 03 kvě 2024 20:37

Sam Viles referuje o tom, že západoafrické souostroví se v únoru stalo středem pozornosti díky několika významným zprávám o hnízdění ptáků ve WP a přívalu pozorování buřňáka černotemenného.

Na začátku roku 2024 bylo nemožné neslyšet o Kapverdách. V únoru se předmětem pozornosti stali mořští ptáci včetně oznámení prvního úspěšného zaznamenaného hnízdění faetona žlutozobého v regionu WP, když 13. byl zpozorován dospělý a mládě v noře na Ilhéu de Cima. Pár se poprvé pokusil na ostrůvku rozmnožit v roce 2020. Poté, co bylo před rokem u pobřeží Santo Antão mezi vory hnízdících buřňáků černotemenných objeveno několik buřňáků kapverdských, objevili se ptáci znovu na začátku měsíce ve čtyřech dnech. Mohl by být hnízdící pár dalším objevem mořského ptáka na tomto zajímavém souostroví?

Z ostrova Sal byl hlášen velkolepé fregata a na ostrově zůstaly husička vdovka a slípka drobná. Volavky subsaharská byly v Mindelo, São Vicente a v Poilão, Santiago. Volavka subsaharská je jedním ze tří nově rozdělených druhů, které byly dříve považovány za jeden druh známý jako volavka střední.

Afrotropní chřástalové pokračovali v příletu, první egyptská slípka drobná byla ve Faiyumu a v nizozemském Groningenu 5. čerstvě uhynula slípka Allenova, byla prvním záznamem pro zemi a další byla později na Gran Canarii. V polovině zimy se z nearktických rarit objevil 2. na Islandu na zahradě v Keflavíku drozd stěhovavý. Na Faerských ostrovech na Suðuroy byl od 14. první hohol bělavý, dospělý kačer, o den později ho následoval pro souostroví druhý morčák chocholatý na Vágaru. Souostroví zaznamenalo 29. svého prvního racka bělohlavého.

Dva kačeři čírky sibiřské na opačných stranách v Øresund v Dánsku a Švédsku upozorňují na změnu tohoto druhu v Evropě v posledních letech. Další dánské zprávy se týkaly zdržujících se káně americké, turpan sibiřský a potáplice pacifická, zatímco na Islandu byli dva turpani bělokřídlí. Dospělý kačer čírky srpoperé, který byl od 11. v nizozemském Zoetermeeru, je považován za navrátivšího se ptáka, kterého Národní výbor pro rarity ( CDNA) již dříve zařadil do kategorie A nizozemského seznamu, zatímco rákosník tamaryškový ve Wageningenu byl třetím národním záznamem.

V sousední Belgii zůstaly dvě husy bělostné. Zprávy o jeřábu kanadském v německém Wulfersdorfu z 24. se pravděpodobně týkají jednoho ze dvou evropských ptáků, kteří se spolu s jeřáby popelavými vracejí zpět na sever.

Řecko se radovalo ze dvou národních prvenství: Z jespáků velkých v deltě Evros a dvou lindušek zelených v Ioannině. U polského pobřeží byl turpan americký, Lucembursko získalo svou první ostružku severní a Chorvatsko zaznamenalo druhou potáplici žlutozobou. Mezi přetrvávající rarity jinde v regionu patřili rybáci Fosterovi ve Francii, potáplice pacifická v Izraeli a strnad olivový v Itálii.

Na severní straně Gibraltarského průlivu byli dva maročtí konipasi, další zprávy zahrnovaly kolihu hudsonskou v Asturii, plameňák malý se vrátil do Alcázar de San Juan a dva vrabci žlutí na Gran Canarii. Na Azorských ostrovech k novým nálezům patřila samička kachničky karolinské na ostrově Terceira a rybařík pruhoprsý na ostrově Flores. Na ostrově Faial se stále zdržovala volavka zelenavá a kormorán ušatý.

birdwatching faeton zluutozoby

Vypadá to, že faeton žlutozobý se v regionu uchytí, během února bylo na Kapverdách potvrzeno jeho úspěšné hnízdění. Pták na foto byl vyfotografován v červenci 2023 na Azorách. 

birdwatching volavka susaharska

Na Kapverdách byly pozorovány také dvě volavky subsaharské. Souostroví je jediným místem pravidelného výskytu tohoto druhu ve WP.

birdwatching drozd stehovavy 24

Tento drozd stěhovavý navštívil od 2. zahradu v Keflavíku na Islandu

Zdroj: Birdwatch duben 2024



Naposledy změněno úterý, 07 kvě 2024 09:54

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte